Kool's Bio

“Wortels? In Zeeland. Gestudeerd?  Ja hoor, politicologie en communicatiewetenschappen in Leiden en Amsterdam. En dan word je cabaretier? Dat duurde even, ik werkte eerst 20 jaar in de reclame als copywriter en conceptmaker, o.a. bij JWT en DDB.  Prijzenkast? Een kleintje, met o.a. 3 Effies, voor Mac Donalds, Friesche Vlag en Lassie. In 2019 won ik de Persoonlijksprijs en de Publieksprijs van het Utrechts Cabarret & Kleinkunst Festival. Beetje ondernemend type? Reislustig, oh ja, zeker. Op mijn 21ste leerde ik in het Chinees ‘ik spuug een druif uit’ zeggen, tijdens een seminar in Taipeh. Maar ondernemer? Ik richtte mijn eigen reclamebureau op: ‘Groen en Kool’. Klanten waren Opzij, Jaguar en Honig, een prima spagaat.  

Iets met kinderen? Nou en of. Heb 4 dochters. Best goed gelukt. En ik heb de teksten voor een bergje liedjes voor de Disney Boeken Club en de Telekids Musical School gemaakt, een Flipje boekje geschreven en de verhalen in het boek ‘Robins Wonderlijke Reis naar Lovestation22’Maakte jij niet ‘Er wordt een moeder geboren’ met componist John Ewbank? Klopt. Met een clipje waarin je mijn 4 dochters kunt zien als je wilt. Andere dingen gemaakt wat de mensen moeten weten? Het Kleine Grote Geluk boekje, met geluksgarantie. En in 2017 bracht ik het allereerste Whatsapp album uit ‘Kool komt binnen’, met dank aan een beurs van SENA. Werd trouwens geproduceerd door Sander Geboers (die pianist va Claudia de Breij).  En ik ben bezig met mijn boek met Papieren Selfies.

Ben je ook nog een beetje gezellig? Ik ben geen Bonnie, maar ik houd wel van een wijntje. Ben de enige cabaretier met een slijtersvakdiploma. Denk ik. Maakte samen met Harold Hamersma de voorstelling ‘Van Wijn Ga je Zingen’. Maar je kwam dus pas na je 40ste uit de kast als cabaretier?  Ja, het moest er uit. En welke shows hebben we tot nu toe gezien/gemist? De Geluk App (gemaakt met cabaretier Richard Kemper), Kool aan de Gang met GelukUit de KoolkastVan Wijn Ga je Zingende Wake Up Kool, de Hahahandleiding van Alles, Hahahandleiding Kerst, dit jaar spelen we met wat vertraging door dat virus de HHH We Moeten Ergens Beginnen. Als een soort corona-tussenproducties maakte ik de Online Mini Vakantie en sleurde ik iedereen in mijn ouwe stewardesspak online mee de wereld over. Ik maakte ‘Papieren Selfies de Musical’. En ik ben begonnen met Inspirationwalkers.nl en het ‘Your Art Museum’ dat is weer iets heel anders. 

Nou, nou, wat een ambitie, waar moet dat heen? Ik speelde tot nu toe in NL, België, Zwitserland, Polen, Rusland, Dubai en Curacao. Maar ik ben dus onderweg naar Carrē. Dus als je het niet erg vindt, ik ga even door.”