headshot-madelijne-kool

Kool's Bio

“Wortels? In Zeeland. Gestudeerd?  Ja hoor, politicologie en communicatiewetenschappen in Leiden en Amsterdam. En dan word je cabaretier? Dat duurde even, ik werkte eerst 20 jaar in de reclame als copywriter en conceptmaker, o.a. bij JWT en DDB.  Prijzenkast? Een kleintje, met o.a. 3 Effies, voor Mac Donalds, Friesche Vlag en Lassie. In 2019 won ik de Persoonlijksprijs en de Publieksprijs van het Utrechts Cabarret & Kleinkunst Festival. Beetje ondernemend type? Reislustig, oh ja, zeker. Op mijn 21ste leerde ik in het Chinees ‘ik spuug een druif uit’ zeggen, tijdens een seminar in Taipeh. Maar ondernemer? Ik richtte mijn eigen reclamebureau op: ‘Groen en Kool’. Klanten waren Opzij, Jaguar en Honig, een prima spagaat.  

Iets met kinderen? Nou en of. Heb 4 dochters. Best goed gelukt. En ik heb de teksten voor een bergje liedjes voor de Disney Boeken Club en de Telekids Musical School gemaakt, een Flipje boekje geschreven en de verhalen in het boek ‘Robins Wonderlijke Reis naar Lovestation22’Maakte jij niet ‘Er wordt een moeder geboren’ met componist John Ewbank? Klopt. Met een clipje waarin je mijn 4 dochters kunt zien als je wilt. Andere dingen gemaakt wat de mensen moeten weten? Het Kleine Grote Geluk boekje, met geluksgarantie. En in 2017 bracht ik het allereerste Whatsapp album uit ‘Kool komt binnen’, met dank aan een beurs van SENA. Werd trouwens geproduceerd door Sander Geboers (die pianist va Claudia de Breij).  En ik ben bezig met mijn boek met Papieren Selfies.

Ben je ook nog een beetje gezellig? Ik ben geen Bonnie, maar ik houd wel van een wijntje. Ben de enige cabaretier met een slijtersvakdiploma. Denk ik. Maakte samen met Harold Hamersma de voorstelling ‘Van Wijn Ga je Zingen’. Maar je kwam dus pas na je 40ste uit de kast als cabaretier?  Ja, het moest er uit. En welke shows hebben we tot nu toe gezien/gemist? De Geluk App (gemaakt met cabaretier Richard Kemper), Kool aan de Gang met GelukUit de KoolkastVan Wijn Ga je Zingende Wake Up Kool, de Hahahandleiding van Alles, Hahahandleiding Kerst, de HHH We Moeten Ergens Beginnen. Als een soort corona-tussenproducties maakte ik de Online Mini Vakantie en sleurde ik iedereen in mijn ouwe stewardesspak online mee de wereld over. Ik maakte ‘Papieren Selfies de Musical’. Door corona ging ik andere dingen bedenken: Inspirationwalkers.nl is daar bijv. een resultaat van en het ‘Your Art Museum’.

Nou, nou, wat een ambitie, waar moet dat heen? Ik speelde tot nu toe in NL, België, Zwitserland, Polen, Rusland, Dubai, Curacao, Spanje maar ook in Aalst, Goes, Drachten en veel plekken daar tussenin. 

Steeds vaker maak ik als ‘corporate hofnar’ cabaret acts in opdracht van bedrijven en businessclubs. Heb ontdekt dat dit helemaal ‘mijn ding’ is: alles wat ik tot nu toe heb gedaan komt hierin samen. 

Afgelopen jaar won ik via een prijsvraag in het FD een opleidingsplaats van De Baak voor de opleiding Bezielend Leiderschap. Heb ik net afgerond. Hierdoor weet ik nog beter hoe ik anderen en mezelf het best tot hun/mijn recht kan laten komen; humor verbindt, spiegelt en geeft lucht in bijna alle situaties.”