headshot-madelijne-kool
blog-over-tongen
Madelijne Kool

Madelijne Kool

Over tongen en een flirt-stappenplan

Over tongen, #MeToostemming en een flirt-stappenplan.

Hij was twee keer zo oud als ik, de leider van de band. De auto parkeerde hij in een steeg. Hij sprayde drie keer zijn pepermuntspray en stopte zijn tong in mijn mond. Het gebeurde toen hij me thuis bracht na een repetitie. Ik kon er niks mee op dat moment. Het was niet lekker, niet opwindend, ook niet eng, vooral best vies. Ik kan me zijn geur nog herinneren. Soms ruik ik mensen die hun tanden niet gepoetst hebben en dan denk ik aan hem. Het was de laatste keer dat ik met hem mee reed.

Was dat nou #MeToo? Zoveel was er niet gebeurd, maar toch. Er was een machtspositie: door hem had ik die rol. Een paar weken voor die tongtoestand had ie me gezien bij het 50 jarig huwelijksfeest van mijn opa en oma. Ik zong een lied, met een stoffer aan een touwtje die de valse teckel van mijn oma moest voorstellen. Hij was de ‘man aan de bar’ die riep dat ie een ster van me ging maken (…;)

Ik deed auditie, kreeg een rolletje en vond het geweldig. Dat er een ‘pay back’ moment aan zat te komen wist ik niet. Want dat was het natuurlijk. Dankzij hem stond ik daar, dat wist iedereen. Van #MeToo hadden we nog nooit gehoord. Wel van ‘gala plicht’ na een studentengala, iets in hetzelfde straatje, maar dat was nog niet op mijn pad gekomen.

Nou was ik nogal uit een ei gekropen qua naïviteit. Mijn 4 puberdochters hadden hem in mijn situatie, nog voor hij zijn pepermuntspray kon pakken, vast een klap in zijn gezicht gegeven. Of zijn tong in een achtknoop gelegd. Hoop ik. Weet ik eigenlijk niet zeker. 

Wat ik wel weet en wat ik mijn kinderen probeer mee te geven: de liefde en alles wat daarmee te maken heeft is leuk, mits je er allebei zin in hebt. Maar ik probeer ze óók mee te geven dat het jammer is als we massaal in een kramp schieten omdat we bang zijn van #MeToo beschuldigd te worden.

Daarom dochters, tongproppers en eigenlijk iedereen: hierbij de introductie van een verse # en een idiotproof stappenplan. 1: flirt, complimenteer en dans, 2: Check zijn/haar #MeToostemming en schakel door naar 3a: Geen #MeToostemming? Dan afblijven en/of wegwezen OF 3b: Wel #MeToostemming? Veel plezier!

Als ‘hulpmiddel’ maakte ik er met mijn gelegenheids’Trio Hete Kolen’ een liedje over waarin we #MeToostemming introduceren. Het heet ‘Ben Je #Metooterd?!” en kun je vinden op Spotify, iTunes en YouTube. Een muzikale assertiviteitstraining. Benieuwd wat de man aan de bar en jij er van vinden. https://open.spotify.com/album/2UBWKAd6raTXCoRhLJryeZ?si=fsK40j5HQjupxjlPg0jEyg


Share this post