headshot-madelijne-kool
Madelijne Kool

Madelijne Kool

Taboe: “Hoe was je vakantie?” beantwoorden met “VERSCHRIKKELIJK!”

Terug van vakantie. Roep jij “Helemaal opgeladen!” en “de sfeer was he-le-maal top!”?

Ik kreeg het dit jaar niet uit mijn strot.

Na 2 weken met 4 pubers en man was ik nl. totaal leeggezogen, opperdepop, teleurgesteld in de gehele mensheid, maar vooral mijzelf als moeder, teruggekomen.

In mijn hoofd zouden we als een familie Von Trapp zingend de vakantie doorbrengen, spelletjes doen, eindelijk tijd hebben voor goede gesprekken, dorpjes bezoeken, samen koken en een beetje klooien in het zwembad. Maar nee.

In plaats daarvan lag het pubergespuis apathisch naar hun telefoon te staren, op bed, in de airco van ons prachtige vakantiehuis, eindigde elk spelletje in oorlog, was er nauwelijks een gesprek zonder misverstand en werd elke vraag om iets te ondernemen beantwoord met rollende ogen.

Ik verschrompelde elke dag een stukje verder. De stomste moeder van het universum. De Melkweg.

Twee weken kan heel lang zijn.

Op de dag van vertrek knakte er iets. “WEG HIER!” was het enige wat ik kon denken.

En dat heb ik gedaan: toen we landden, ben ik in éen streep met de boodschap (en enig gevoel voor drama) snikkend vertrokken met de tekst “ik ben weg en weet niet wanneer ik terugkom”.

Het werd een bijtrek week in het huis van mijn Amsterdamse vriendin die zelf op vakantie was. In mijn eentje. 5 dagen UberEats besteld. Netflix gebinged. Telefoon eruit getrokken. Musea bezocht. Op een terrasje de krant gelezen. Gefietst door de stad. IK KWAM HELEMAAL BIJ.

Dat vertelde ik, met enige schaamte, als vleesgeworden hoge verwachting, dus net aan mijn 2 vriendinnen die volgens Instagram wèl van een fantastische vakantie terugkwamen.

Ze waren even stil.

Toen zei B, die samen met 2 dochters op vakantie was: ”Ben zo blij dat je dit zegt, bij mij was het ook horror! Ze vochten elkaar de tent uit! En dan had ik ook nog een hele stomme ober achter me aan die, hoe lelijker ik mezelf maakte, steeds opdringeriger werd”.

Het kan blijkbaar altijd erger.

De andere vriendin (met 3 pubers) verzuchtte dat haar Instagram natuurlijk NIET liet zien dat ze elkaar de koppen insloegen NA het kitesurfen.

Unaniem besloten we dat vakantie met pubers, wifi en bloedhitte een niet te doen is.
Heerlijk om weer aan de slag te gaan.

Hoe was jouw vakantie?

Share this post