headshot-madelijne-kool
Madelijne Kool

Madelijne Kool

Taboe: NIX18 is in de praktijk onuitvoerbaar

Een ADJE VOOR DE SFEER!” roept mijn buurjongetje van 8 en hij tikt zijn Sisi in 1x achterover. Daar begint het mee.

“1 kratje maar, mam, we zijn met z’n negenen!” roept mijn dochter van 14.

Andere dochter werd 16 en vierde dat met een dinertje voor 20 vriendinnen. Ik serveerde 0.0 wijn. Woedend was ze: dit was “het sufste feest ever“.

Ze liggen liever kotsend in de heg met een lege wodkafles dan dat ze fit op de fiets zitten na een colaatje.

Iedere ouder kent wel een verhaal van een kind waarvan de maag moest worden leeg gepompt. “Goeie les, doen ze het nooit meer” zei een vader tegen me, met een soort van trots op dit ‘staaltje levenservaring’.

Mijn oudere pubers werken in de horeca. “Na sluiting drink je de restjes, champagne enzo”. Het is ‘normaal’.

Maar dat is het natuurlijk niet.

Mijn kinderen mogen in theorie niet drinken tot hun 18e. Dat staat in de wet en Eric Scherder zegt het. Dat vind ik een leuke en inspirerende man met zijn Ommetjes en lieve opa uitstraling. Maar hij staat natuurlijk volstrekt buiten de realiteit.

Handhaven is niet te doen en dat is niet omdat ik nou zo’n zacht ei ben maar omdat het lijkt alsof alle ouders kak hebben aan Eric. Misschien zijn ze te lui om op te voeden. Misschien hebben ze het opgegeven, misschien is er een hardnekkige “ik dronk ook en ik leef ook nog” gedachte.

Ik worstel.

Verbieden werkt niet. Ze doen het toch, pubers experimenteren. En ik heb een hekel aan liegen. Dan liever eerlijk zeggen ‘drink met mate’… maar het knaagt,  want met 14 aan het bier vind ik echt te jong.

Mijn 4 puberdochters weten dat het slecht is. Dat je hersens worden opgevroten door de alcohol. Maar ze weten ook dat, als ik het verbied, ze het bij een ander wel krijgen. Of er is een meerderjarige broer/zus die wel wat regelt.

Hoe trekken we met elkaar 1 lijn?

Ik vraag het voor mijn buurvrouw😉.

Share this post